Az amaránt, a disznóparéjfélék (Amaranthacea) családjába tartozik. Kevésbé ismert, pedig nagyon egészséges. A gabonák – álgabonák körébe sorolják. Az amaránt növény neve a görög amarantos szóból származik, melynek jelentése : „ami sose hervad, vagy a nem hervadó virág.”

Az amaránt a Föld egyik legrégebbi kultúrnövénye.

Amerika felfedezése előtt az ott élő– maják, inkák, kolumbiai  –  népek alapvető táplálékforrása volt, mint a kukorica, a bab és a burgonya. Tudatos termesztése 5-6000 évvel ezelőtt kezdődött.

Az amaránt amerikai eredetű trópusi-szubtrópusi növény,  melyet nemcsak Amerikában, de Indiában is nagy területeken termesztenek. Az amaránt rendkívüli hő és szárazságtűrő, sok nyomelemet és jelentős mennyiségű Ca, Fe és Mg-ot, de találunk benne Káliumot, Cinket, Foszfort  valamint  aminosavakat és nyomelemeket tartalmaz, mint akár a quinoa. Jelentős fehérje tartalma  75 %-ban hasznosul,  jobban felszívódik,  mint a szójáé (68 %-ban) vagy a tehéntejé (70 %-ban). Vitaminok közül a B2-, B6-vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább.

Az amarántmag olajtartalma 8-10%, dominál benne a telítetlen linol- és linolénsav, a sztearinsav tartalma pedig közel 20%-nyi. Az amarántmagban a többi gabonához viszonyítva nagy mennyiségű szkvalén található (egy többszörösen telítetlen szénhidrogén, amely a sejtmembrán természetes alkotóanyagai közé tartozik).

Nálunk 1985 körül kezdtek el az amaránt honosításával.

Mit is tartalmaz az amaránt magja? (100 g)

  • 16        %                    Fehérje
  • 63        mg                   Szénhidrát
  • 162      mg                   Kalcium
  • 10        mg                   Vas
  • 280      mg                   Magnézium
  • 6,7       g                      élelmi rostot

Kiknek ajánlott a fogyasztása?

  • egyrészt akik egészséges és tudatos táplálkozást tartanak szem előtt,
  • akik a vegetarianus étrendben alapvető fontosságú a fehérje, aminosav és vastartalma révén.
  • a vashiányos állapotok megelőzésére, vagy vashiány pótlására van szükség.
  • csontritkulás megelőzésére, a Ca szervezetbe juttatására
  • az emésztőrendszer kímélésére, tisztítására
  • a keringési rendszer egészséges működésének elősegítésére
  • Magnézium pótlására, mely a szívre és keringésre jó hatással van
  • glutén (liszt) érzékenység esetén (mivel nem tartalmaz az amaránt fehérje gliadint)
  • cukorbetegeknek (alacsonyabb szénhidrát tartalmú mint a búza, rozs stb.)
  • mentális problémák megelőzésére

 

Felhasználási ötletek:

  • amarántliszt akár 30-50 %-ban keverhető a kenyérliszthez (kelt tésztáknál 5-10 %-ban), nagyobb arányban nem ajánlott a glutén hiánya miatt a kenyértérfogat csökken, ízhatás változik.
  • a nyers mag (nem puffasztott) főzve, köretnek  elkészíthető a hajdinához hasonlóan.
  • puffasztott amaránt önmagában is fogyasztható (tejbe. joghurtba, süteményekbe vagy azok töltelékébe.
  • a puffasztott amaránt zsemlemorzsát kiegészítve panírozáshoz
  • Gluténmentes étrend , diéta kiváló alapanyaga
  • zöldséges, húsos ételekbe töltelék alapja is lehet.
  • kaphatók az amaránt magból pirított, puffasztott, extrudált termékek is, melyekből műzlibe, vagy akár krémlevesekbe is tehető levesbetétként.

    finom édességek is készíthetők belőle, de kókuszgolyóban helyettesítheti a darált kekszet,  vagy akár a kókuszreszeléket is.

Elkészítési javaslatok:

Főzéskor  a megmosott amaránt magot 5x mennyiségű enyhén sós vagy fűszeres vízben forraljuk fel és kb. 30 perc alatt főzzük puhára. (akár előre is 1 órára beáztatható, így hamarabb megpuhul.)

Desszertnek a legjobb a készen vásárolt pattogtatott amaránt (de egy magas falú edényben mi is kipattogtathatjuk, akár a kukoricát).  Pl. mézzel fahéjjal összekevert pattogtatott amarántot hűbőben kicsit pihentetjük és a kész golyókat kókuszreszelékbe vagy kakaóban megforgatjuk. Tápláló, egészséges nasi.

Levesbe  a pattogtatott amarántot  kb. 10-15 percig főzzük.