Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, számitógép vagy tévé előtt ül. Az irodai munka is sokan ülőmunkát végeznek, amely nemcsak a mozgásszervek, de belső szerveink egészsége szempontjából is nagyon káros. A napi 8-10 órai ülő munka hatásait nem lehet heti 1-2 óra intenzív mozgással ellensúlyozni. A technikai fejlődés által, egyre több a számitógépen végezhető munkafolyamat, igy drasztikusan emelkedik az ülőmunkában dolgozók száma és vele ebben a pozícióban eltöltött órák száma is.Statisztikák szerint átlagosan heti 50-60 órát is töltünk egy helyben, mozdulatlanul.

TE mennyi időt töltesz ülő helyzetben?

Az ülőmunka tünetegyütteseinek, mint a: nyakfájás, hátfájás, csukló, kar vagy kéz fájdalmaknak már speciális orvosi elnevezései is vannak.

„Egér-szindróma, Sms-nyak szindróma, Számitógép-szindróma„

Tested tünetei és fájdalmai, a szervezeted vészcsengője, hogy valami elromlott, változtatni és tenni kell valamit.

A munkakörülményeink is nagyban hozzájárulnak egészségünk állapotához:

 • az adott asztal, szék magassága stb.
 • környezeti zajok,
 • szünetmentes időszakok
 • stresszorok
 • mozgáshiány

Mozgásunkra már életünk elején, az iskolapadban hosszantartó ülés, a testnevelés órák száma, a mozgás iránti motiváltságunk is hatással lehet.

A gyerekkorban sokat töltünk, az iskolapadban, az íróasztal mellett, ami később sokak munkájának az alapja is, igy fontos lenne már korán tudni, mire kell odafigyelni, hogy életünkben később csökkenthessük a mozgásbeli problémáinkat. De jó hír, hogy ezek a problémák bármelyik életkorban javíthatok, kiküszöbölhetők.

Milyen problémákat is okozhat a tartós ülőmunka?

A sok ülés következtében a testünk izomtónusa megváltozik, egyes helyeken lazábbá és máshol pedig túlfeszültté válik.

Statisztikák támasztják alá, hogy a helytelen ülőhelyzetben eltöltött idővel növekszik a gerinc betegek száma is. Elsősorban a nyaki és ágyéki gerinc állapotát befolyásolja. De érinti a mellkast is, mivel a légzőrendszer funkcióira is hatással van az előre görnyedt testhelyhez. Nem elhanyagolható, hogy ez a testhelyzet a lábunk keringését, nyirokrendszerét is jelentősen befolyásolja.

Ezek az izomtónus fokozódások testünk különböző helyein okozhatnak mozgásbeszűkülést, fájdalmakat, végtagjaink zsibbadását is.

Az előre helyezett fej-nyaktartás, a nyaki gerinc kóros kényszertartásához vezet. A nyaki görbület kiegyenesedése, a nyaki izmok feszessége fejfájást, szédülést okozhat.

Az ülő életmód egyik legfőbb rizikója az ágyéki gerincfájdalom, vagyis derékfájdalom. Ha az ágyéki lordosis elsimul, a medence is hátrabillen és az ágyéki gerincet stabilizáló mély és felületes izmok, valamint a has-és farizmok aktivitása, ereje is csökken, s előbb-utóbb derékfájdalmat idéz elő. 

Az ülő testtartás jellege szorosan összefügg a mellkas mobilitásával, valamint a légzőrendszer és a rekeszizom funkciójával is. Az ülő pozícióban, csökken mind a mellkasi, mind a hasi légzés mobilitása is. Görbe háttal, előrehelyezett fejtartással jelentősen romlanak a légzésfunkciók, a légzés minősége, a tüdő térfogata. A görbe gerinctartás károsítja a rekeszizom működését is. 

A kevés mozgás és az ülő életmód következtében nyirokrendszeri zavarok is kialakulhatnak. Ha nyirokpangás lép fel, megduzzad a boka, láb, ödémák alakulhatnak ki. Javasolt a két kézzel átdörzsölés a nyirokkeringés élénkítésére. Az egy irányba történő dörzsölésnek hála a felhalmozódott nyirokfolyadék lassan elkezd kiürülni aktív mozgás, mivel az izmok munkája segíti a nyirok folyadék mozgását

Az inaktív életmód következtében a gyenge anyagcsere miatt csökkenhet csontjaink stabilitása is.

Mentális problémák sokkal magasabbak az ülő életmódot folytatók körében.

Az ülő életmód nem csak a testünket érinti, hanem az agyunkat is.

Egy angol fiziológiai tanulmány rávilágított arra, hogy az állandó ülés csökkenti az agy vérellátását, így hozzájárul például  feledékenység, vagy a későbbi demencia kialakulásához.

A megszakítás nélküli ülés tehát kifejezetten káros hatással lehet az agyra és a gondolkodásra.

 

A kutatások szerint a székből való felállás és néhány perces séta vagy nyújtás ellensúlyozni tudja a hosszantartó ülés negatív hatását. Még ha csak néhány percig is mozgunk, az javítja a véráramlást, ami elősegíti az agyunk egészséges működését. Ezért fontos, hogy félóránként megszakítsuk az ülőmunkát és pár percig átmozgassuk magunkat. Az egészségmegőrzés ezen aspektusa a munkahelyi és otthoni környezetben is fontos szerepet játszik.

 

Tudtad?

 • hogy a WHO szerint ajánlott heti mozgás felnőttnek150 perc közepes vagy 70 perc intenzív mozgásnak kellene lennie.
 • hogy a tartós ülés, 2x annyira megterheli a gerincet, a porckorongokat, mint az állás

Miket javasolhatunk?

 • napi szokásainkba a mozgás beiktatása, nyújtások
 • önmasszázs
 • időnkénti masszázs beiktatása
 • életmódváltás