Az egészségmegőrzés nem csak munkaidőben, hanem a munkán túli órákban is fontos. Az életmódváltás a munkahelyen történő ülés hatásainak csökkentése mellett segít elkerülni a krónikus betegségeket, növeli az energia szintet és javítja az általános közérzetet.

Az egyik kulcselem a folyadékbevitel. Az ajánlott napi vízfogyasztás körülbelül 3 liter. Egy személyes üveg használata segíthet nyomon követni a napi fogyasztást. Ezen kívül különböző applikációk is elérhetőek, amelyek emlékeztetnek a folyadékbevitelre. A megfelelő hidratálás hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, például csökkenti az izomrángásokat és a görcsöket.

A testmozgás szintén kritikus eleme a munkán túli egészségmegőrzésnek. Ajánlott heti háromszor aktív testmozgást beiktatni az ülő munkát végzők életébe, hiszen a rendszeres fizikai aktivitás segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti a stresszt, és növeli a fizikai és mentális közérzetet.

A helyes táplálkozás ugyancsak elengedhetetlen. A napot energikusan kezdhetjük egy tápláló étkezéssel.  Fontos, hogy munkaidő alatt is odafigyeljünk az étkezésre.

A rendszeres masszázs is nagyban hozzájárulhat az egészségmegőrzéshez és a fájdalmak kialakulásának a megelőzéséhez. A masszázs nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget is elősegíti, segít ellazítani a megfeszült izmokat, csökkenti a stresszt, fokozza a vérkeringést, és javítja az alvás minőségét.

Különösen az ülőmunkát végzők számára ajánlott a rendszeres masszázs, mert ez segít ellensúlyozni az izmok feszültségét és a rossz testtartásból eredő problémákat. Az egészségmegőrzés ezen formáját beépíthetjük a hétköznapi rutinunkba, például egy hosszú munkanap után, vagy hetente egyszer, mint egy különleges önmagunkkal töltött időt.

Érdemes szakemberhez fordulni a masszázs kapcsán, de otthoni körülmények között is alkalmazhatunk egyszerűbb technikákat, például a nyújtást vagy a stresszpontok masszírozását.

Önmasszázs tippek:

  • a nyakad 2 tenyér közé fogva előre-hátra dörzsölve segíti a nyaki erek keringését, a nyakizmok anyagcseréjét, igy oldódnak a feszültségek
  • egyik kézzel a másik karodat nyomkodva segíted az izmok feszültség oldását
  • egyik kéz ökölbe szorítva helyezd a másik kezed tenyerébe és mozgatva dörzsölgesd át.
  • Ujjaidat óvatosan morzsolgasd át
  • csuklódat dörzsölgesd át ujjbegyeiddel
  • kezed ökölbe szorítva helyezd derekadra a gerinc 2 oldalán és enyhén dörzsölgesd át a jobb keringésért.