Ugye ismerősek ezek a problémák,  de mi is állhat a háttérben?

Gerinc regeneráló masszázsnál sokszor fő szerepet kapnak a fascia vagyis másnéven a kötőszöveti technikák.

Mi is az a kötőszövet/fascia? Miként befolyásolja mozgásunkat?

A kötőszövet egy egész testünkön végigfut, mely sokban befolyásolhatja funkcionális működésünket, mivel körbe fogja a belső szerveket, izmokat, csontokat, idegrostokat, mint egy pókháló. Védi az izmokat a túlnyúlástól, szakadástól, felelős a testen belüli egyenletes stresszhatásokért, a dinamikus mozgásokért.

A fascia folyamatosan mozog, melyet testünk folyadékáramlása, vízháztartása tart egyensúlyban. Ha ez a folyadéktartalom, kollagén vagy elasztin kevés, az jelentősen befolyásolja a fascia működését, ezáltal az izmaink, szerveink működését is. A tartós, elégtelen folyadékbevitel során testünk fascia rétege megfeszül, megkeményedik, mozgáshiány miatt akár letapadhat és ez jelentős mozgásbeli problémákat okozhat.

Egy hasonlat a fascia működésére, ha egy kenderkötelet bevizezünk, ahogy könnyen hajlik, tekeredik, de ha a nedvesség kezd elpárologni belőle, kezd kiszáradni, egyre jobban merevvé válik, kevésbé tekerhető. Valahogy igy működik a mi fasciánk is.

A fascia rugalmatlansága vezethet időszakos vagy tartós fájdalmakhoz, sérülésekhez, húzódásokhoz hosszabb távon krónikus mozgásszervi betegségekhez is.

Az úgynevezett Myofascialis fájdalom, nehezen diagnosztizálható, mivel a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet, mivel a fascia/kötőszövet más izomcsoportokkal is közvetlen kapcsolatban van.

Hogyan előzhetőek meg ezek a testi tünetek?

A fasciából adódó problémák többféle technikával újból mobilizálhatók, hogy a mozgás újból örömteli legyen.

Hogyan állítható helyre a kötőszövet?

  • életmód és helyes táplálkozás, folyadékháztartás
  • kézi fascia kezeléssel
  • masszázs hengerezéssel
  • flossing szalaggal
  • masszázs labdával
  • nyújtási, mobilizációs technikák, gyakorlatok adott izomcsoportokra
  • pontnyomás technikákkal

A fájdalommentes mozgásért legalább heti 2 alkalommal mozogjunk, vagy nyújtsunk, tornázzunk.

Fontos a napi legalább 2-3 liter folyadék bevitel, még a téli időszakban is.

Akik nem igazán barátkoznak a konkrét fizikai mozgással, azoknak ajánljuk a rendszeres időközönkénti a passzív mozgást – masszázst, hogy izmainkat, izületeinket karbantartsuk.

Várunk minden korosztályt egy egészségtámogató masszázsra!!!!

Előzetes bejelentkezés szükséges elérhetőségeinken.