Sokszor halljuk, hogy azért kell enni húst, mert fontos fehérjeforrás. De mi van akkor, ha valaki nem szereti a húst?

Vannak zöldségek és gyümölcsök amelyek szintén tartalmaznak számunkra fontos fehérjét, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünk energiáit.

A fehérjék nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket az emberi test a szövetek építéséhez és javításához használ fel. Sokan még ma is úgy hiszik, hogy a „jó minőségű” fehérjék forrása csak állati eredetű táplálék lehet, pedig ez tévedés. Számos kiváló növényi fehérjeforrás is létezik.

Egy átlagos, 68 kilós nőnek napi 60-100 gramm fehérjére van szüksége.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fehérjét hús és tejtermékek fogyasztásával kell a szervezetébe juttatnia.

Tejtermékek esetében:  Egy bögre tej nagyjából 8 gramm fehérjét tartalmaz, míg 30 gramm sajt 7-8-at, 180 gramm joghurt 4-6-ot, a görög joghurt és kefir pedig 15-20 grammot.

Ugyanakkor a zöldségekben az összes aminosav (a fehérjék építő kövei) megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Nem mindegyik zöldségben van jelen az összes, de ha sokféle zöldséget fogyasztunk, különösen a sötétzöld színűeket, és a sötétzöld levelű zöldségeket, és ezt még füvekkel is kiegészítjük, akkor rengeteg létfontosságú aminosavhoz jutunk.

 

Kíváncsi vagy melyik gyümölcs, zöldség tápanyagban gazdag?

Ilyen többek között a mangó, a gránátalma és a málna vagy a narancs is, zöldségek közül pedig a spenót vagy a paprika.

Csonthéjasok és magvak, mint fehérjeforrás:

30 grammnyi mandula vagy pisztácia nagyjából 7-8 gr., a mogyoró pedig 2-3 gramm fehérjét tartalmaz.

Szója: Egy fél bögre szójabab körülbelül 34 gramm fehérjét tartalmaz. (pajzsmirigy alulműködésnél nem javasolt a szójatartalmú ételek fogyasztása.)

Egy bögre bab nagyjából 12-16 gramm fehérjét tartalmaz.

Egy nagyobb tojás 6 gramm fehérjét tartalmaz, ami nagyjából 12 százaléka a szükséges napi mennyiségnek.

Zöldségeknél a spenót 5gr, kaliforniai paprika 2 gr, spárga 2,2 gr, brokkoli 2,6 gr és pl. a karfiol 2 gr. fehérjét tartalmaz.

Gyümölcsök közül pl: a málna 1,5 gr.

Azok az emberek, akik csökkentett kalória tartalmú étrendjük mellett (hogy ne veszítsenek izomtömegükből jelentősen) napi 70 szem mandulát ettek, mellyel kb.18 százalékot vesztettek testsúlyukból. Természetesen nem 1-2 nap alatt…

A kiegyensúlyozott táplálkozás minden téren meghozza az eredményt, az egészségünkért