A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet világszerte használnak fűszerként is.

Az ­indiai, kínai orvoslásban használták legelőször és gyakorlatilag orvosságként tartják számon.

A növény gyöktörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert, melyet az  indiai és kínai konyha régóta alkalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik.  Hatásos görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásokkal is rendelkezik.

A gyömbér gazdag A, C, E, B-komplex, B6 vitaminforrás, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, ként, cinket, mangánt, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.

Ezek közül a B6-vitamin a jelentős, mert az egész alapanyagcsere legfőbb vitaminja. A B6-vitamin csökkenését, vagy hiányát a szénhidrát, zsíranyagcsere, de még a vérképzés is megsínyli.

A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss, szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is.

A francia gyógyászat  a gyömbér illóolaját és más olajakkal együtt emésztési zavarokra már régóta alkalmazza.

 

Szív és érrendszerre gyakorolt hatása

A keleti kultúrák szíverősítőként emlegetik. A koleszterincsökkentő hatása megakadályozza a vérrögképződést, és ezáltal a szivbetegségek kialakulásának kockázatát. Magas kálium tartalma van. Élénkít, javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is. 

Anyagcsere problémák esetén

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin, csökkenti vizelet fehérjeszintjét, valamint védi az idegeket és csökkenti a vérzsír szintet a cukorbetegeknél.

Emésztési problémáknál

Ellazítja az emésztőrendszer izmait is, ezzel megelőzve a felpuffadást, szélhajtó hatású. Használják baktérium okozta hasmenés kezelésére, emésztés javitására. Kismamáknak az első három- négy hónapban különösen jó hatású a gyakori hányinger, haspuffadás miatt.

A máj működését kiválóan segíti a kurkumával együtt.

Az immunrendszert

antioxidáns hatása erősíti, igy megfázás, légúti fertőzések idején segíti a kórokozók legyőzését, gyulladáscsökkentő, méregtelenitő.  Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.

A gyömbér felhasználása

Elsősorban húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére,  zsíros ételek, nehéz főzelékfélék (bab, lencse) sütemények, édességek, szószok fűszere. Ételeinkhez csak a főzés utolsó fázisában adjuk hozzá.  Intenzív aromájú, ezért óvatosan  adagoljuk, mert  kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. 

Fontos, odafigyelést igényel!!!

Mivel elég ritkán jelentkeznek mellékhatásai, a gyömbért bárki nyugodtan fogyaszthatja, de azok, akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal.

Tippek, tanácsok:

  1. Fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve, hogy szabályozzuk a vércukorszintünket. (Ez hatásos lehet a fogyókúrázók esetében a vércukorszint ingadozás kivédésére)
  2. Gyömbér tea naponta
  3. Indiában gyakran rágcsálják, de „üdítőt” is készítenek belőle: leforrázzák, 10-20 percig állni hagyják, majd mézzel, citrommal ízesítik. Nyári hőségben nemcsak jó szomjoltó, de a közérzetet is javítja.