Vannak akiket zavarnak az apró fekete magvak a dinnyében.

Nem szívesen harapnak rájuk evés közben, vagy megszokásból kiszedegetik belőle. Vannak, akik attól tartanak, hogy esetleg emésztőrendszeri problémát okozhat a magok lenyelése, de nem kell aggódni, mert egyszerűen csak áthalad a tápcsatornán. Viszont ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból jótékony hatásait, érdemes alaposan összerágnod.

Mivel a dinnye közeli rokonságban áll a tökkel, magjainak tápértéke is a tökmagéhoz hasonló. Magas növényi fehérje-, relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a lényeg, csakúgy, mint más magvaknál a magas, élettanilag kedvező hatású zsírtartalma:

100 g szárított dinnyemag 28 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Figyelemre méltó folsav-, magnézium-, és növényi vastartalma is. Szórhatjuk salátákba, müzlikeverékekbe, kásákba, ropogtathatjuk magában.

Nagyon sok értékes anyagot tartalmaz:

–  Magas fehérje forrás. Számos aminosavat tartalmaz, amelyek közül az arginin kifejezetten jó vérnyomás szabályozásra.

– Sok benne a B-vitamin. Kisimítja az idegeidet és a bőrödet!

– Bőven tartalmaz magnéziumot, így szabályozza a vérnyomást, az anyagcserét. Ezen kívül foszfor, vas, kálium, nátrium, réz, mangán és cink is található benne.

– Hihetetlen, de telítetlen zsírsavakat és omega-6 zsírsavat is tartalmaz, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét és a magas vérnyomást, védik az érrendszert.

 

A népi gyógymódokban is használják a görögdinnye magját gyógyítási célokra is. Javulást hozhat vese és cukor problémáknál.
Vese problémáknál a dinnyemagokból főzzünk teát, az alábbiak szerint:
2 liter forrásban lévő vízben lassú forralással főzzünk 4 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között. (Ha a napon megszárítod, össze is lehet darálni és igy eltartható a téli időszakokra is). A dinnyemagtea kúra néhány nap beiktatásával 5-6 hétig folytatható. Utána legalább ennyi ideig szünetet kell tartani.

Cukor problémáknál:
Két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük úgy háromnegyed órán át. A vizet utána pótóljuk annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

 

DINNYEMAGOLAJ

Egyes országokban készítenek dinnyemag olajat is. A napon megszárított magokat kisajtolják, majd finomítják. A dinnyemagolaj tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat (F-vitamin, omega-6, omega-9), melyek értékessé teszik. Hozzájárul a bőr savköpenyének helyreállításához, rugalmasságához, hidratál és egyensúlyba tartja a faggyútermelést. Finom és könnyű olaj, mely bármely típusú bőr ápolására alkalmas.

Nassoláshoz, PIRÍTROTT DINNYEMAG.

Hozzávalók:

1 csésze nyers görögdinnye mag. Fontos. Csak a fekete magok a jók és 1 evőkanál só, 1-1,5 dl víz

Elkészítés:

Az összegyűjtött magokat alaposan mosd és szárítsd meg (ha lehet napon). Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezd el pirítani. Mikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi, hogy megpirultak.

Közben egy pohár vízben oldd fel a sót, majd öntsd rá a megpirult magokra. Néha kevergesd meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemegéd.