A zeller (Apium graveolens), Dél-Európából terjedt el.
A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig az egyik leghatásosabb fiatalító növény. A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.

 

Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást (csökkentő hatás) és a koleszterinszintet. Csökkenti a fejtájást.

A rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet (benne lévő flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxantin, a lutein és a béta-karoténban gazdag).  A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.

Emésztési problémák esetén: A zeller kis mértékben tartalmaz keserű anyagokat, de segíti megelőzni  puffadást, emésztőrendszeri gyulladásokat,  hasznos gyomorrontásnál is. Segíti az anyagcserét.

Csontritkulás esetén: Magas a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása (csontritkulásnál jobb a Ca beépülése). A zeller levele 11x több Ca-t tartalmaz mint gumója. A zellerben található P, K is szerepet játszik a csontozat erősítésében, haj és fogak regenerálásában.

Fogyókúrázáshoz kiváló, mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Fehérje tartalma segíti, hogy ne izmainkat, hanem a  zsírszövetet építsük le….

Ödémák, duzzanatok kezelésére kiváló vízhajtó a magja, a szára és a gyökere (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget. Elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású (de csak óvatosan alkalmazandó, vizelethajtó hatása miatt.)

A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, prosztata, libidó problémák esetén is segítség lehet.

A 100 gr zeller 3, 46 gr fehérjét, 3 gr. szénhidrátot, 2,1 gr rostot tartalmaz.

A növény még tartalmaz még A-vitamint, folsavat, Mangánt, Magnéziumot, C-vitamint, K-vitamint (csontok regenerálásába, Alzheimer-kórnál csökkenti az agysejtek károsodását). A halványító és metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100 gr. C –vitamint tartalmaz. (a gumóban ez minimális).

Található még benne foszfor, vas, és nyomelemek is.

A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások kezelésében.) Illóolaja nyugtató, szedatív, görcsoldó tulajdonsággal rendelkeznek. Keleti kultúrákban előszeretettel használják mint afrodiziákum, potencianövelő hatása miatt.

Illóanyagai (zeller terpenek) a szájban, torokban és bélben  baktérium és gombaellen hatást is kifejtenek.

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, segít a vér savtalanításában (sav-bázis egyensúly helyreállításában).

FONTOS! A zellerben található bizonyos anyagok egyes embereknél allergiát válthatnak ki. Veseproblémák esetén óvatossággal, szaktanácsadás után használjuk gyógyítás céljából a növényt. Akik vízhajtós és véralvadás elleni kezelésben részesülnek csak kis mennyiségben fogyasszák.

A zeller egészséges felhasználása

A zeller egész évben kapható az üzletekben. Ha csak lehet vásároljunk friss növényt, szárat, mely élénk színű és ropogós (a fonnyadt, foltos levelűeket kerüljük). Hűtőszekrényben papírszalvétába csomagolva 1 hétig is friss marad (ne nylonba)!

A zellermagot egészben, darálva, vagy sóval elkeverve zelleres sóként (őrölt zeller levelét) is használhatjuk…

Gumóját köretek részeként, levesben, rántva, zöldség lé turmixokba is tehetjük..

Pl.:burgonyapürébe (burgonya főzésekor 1 fél alma, 1 kisebb cikk zeller csíkokra vágva) sóval, borssal kiváló….

Egy zeller saláta kiváló kiegészítője lehet egy zsírosabb főételnek, mert serkenti az anyagcserét.

A friss leveleket, szárakat levesekbe, zöldség lé turmixokba, mártásokba használhatjuk.

Zöldséglevekben jó társítható a zeller almával, répával, céklával.