Az alma számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért hozzájárul az egészséges és védett szervezethez. Az alma tartalmaz flavonoidokat (hozzájárul a C-vitamin felszívódásához, a kötőszövetek és erek egészségéhez), polifenolokat,  C-vitamin (véd a baktériumokkal és vírusokkal szemben),  a béta-karotinnak (az A vitamin elővitaminja – szem és immun erősítésben van szerepe),  complex B-vitaminok forrása ( B1, B2,  B6). Tartalmaz még káliumot, vasat, bórt.

Egy közepes méretű almában körülbelül 4 grammnyi rost található. Innen jön a mondás is: „Naponta egy alma a doktort távol tartja!”

Az almában magas a rosttartalom, így amikor almát eszünk, az oldható rostok megmérkőznek a zsírokkal a belekben csökken a rossz LDL („rossz koleszterin”) felszívódása, viszont növekedik a HDL („jó koleszterin”) felszívódása a szervezetbe.

Az alma káliumot is tartalmaz, ami létfontosságú anyag a szív számára. Serkenti az immunrendszert is.

Fogyókúra, méregtelenítés:

  • rosttartalma segíti (pl. a pektin) a vércukorszint kiegyenlítését.
  • Az alma lúgossága hozzájárul a káros méreg- és salakanyagok eltávolításához a májból, valamint segít a szervezet pH szintjének fenntartásában

Az emésztőrendszerre is jó hatással van, hiszen az alma pektin tartalma pedig serkenti az emésztést.

Felhasználása

Az alma sokoldalúan felhasználható gyümölcs: fogyasztható magában vagy más hozzávalókkal. Az alma héja sok tápanyagot tartalmaz, ezért az almát a héjával együtt kellene fogyasztani. Még ha recept hozzávalójaként is használja fel az almát, a héját nyugodtan hagyjuk rajta, mivel így az alma teljes tápanyagtartalma megmarad.

 

Alkalmazási tippek

Ételtársításokban az alma salátában a céklával, dióval vagy az alma vöröskáposztával párolható, kiváló sültek mellé is.