Az argánolaj a legritkább természetes olaj, ami csak a Marokkóban élő Argania spinosa fa gyümölcséből, magjából származik, mely 30-35 m magasra is megnőhet.

Az argánolaj az argánfa gyümölcséből kinyert anyag. Az argánfa körülbelül 150-200 évig is elél, de csak 30-50 éves korától kezd el gyümölcsöt hozni. Mivel ma a fa már csak egy korlátozott területen belül növekszik, az argánolaj is elég ritkának és drágának számít. Az argánolaj értéke nemcsak ritkaságának hanem a nehéz kivonási eljárásnak is köszönhető, 1 liter olaj kinyeréséhez 100 kg mag szükséges.

Az argánolaj tehát összetevői szempontból is egyedülálló a hidegen sajtolt olajok között. Ezért így is nevezik; a sivatag fiatalító olaja, egyszerre szépítőszer és gyógyító olaj is. A berber népek már évszázadok óta használják bőrgyógyászati és orvosi célra egyaránt. Az emberiség örökségeként, mint gyógynövény van számon tartva.

 

Az argánolaj gazdag esszenciális zsírsavakban és antioxidánsokban (ideértve az E-vitamint is), flavonoidokat, quercitint,  ezért használják a bőr ápolójaként.

Az argánolaj egy diós ízű olaj, amellyel kiválóan meg lehet locsolni a salátákat, a kenyerekre mártást készíthetünk belőle, illetve nagyon sok ételhet fel lehet használni. Érdemes tehát az argánolajjal bátran kísérletezni.

Az olaj használható belsőleg és külsőleg is. Különös összetevői miatt ritka értékes alapanyaga kozmetikai termékekben is található. Különösen hatásos bőr problémáknák.

Jó hatású:

  • bőrproblémáknál, neurodermititis, pikkelysömör, aknék kezelésében
  • bőrápoló, mivel segít megtartani a bőr nedvesség tartalmát, feszesít,
  • hajápolásnál csökkenti a hajhullást, erősíti a hajszálakat.
  • fontos szerepe van a bőr öregedésének lassításában, ezért masszázsolajként használják
  • belsőleg: anyagcsere betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség kezelésében is eredményes