Az alga ez az örök túlélő, már több milliárd éve létezik a földön, dacolva a különböző korszakokkal és klímákkal, mit sem törődve azzal, hogy időközben megváltozott körülötte az állat- és növényvilág.

Az algák, vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Testük nem tagolódik gyökérre, szárra és levélre. Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más élelmiszer, ezért az utóbbi években – a tengeri hínárhoz hasonlóan – egyre gyakrabban használják természetes táplálék kiegészítőként, erősítő szerként.

 

Az alga élettani hatásai:

Az algák ásványi anyag- és nyomelem-tartalma kiemelkedő a Föld élővilágában.

  • nagy mennyiségben tartalmaznak többek közt brómot, vasat és mangánt. Szerves komplex formában tartalmaz vasat.
  • Az egyik legjobb természetes jód. Jódhiányos, pajzsmirigy rendellenességeknél jelentős gyógyító tényező lehet, a pajzsmirigy abnormális működésénél fellépő elhízásnál megindítja a fogyást.
  • Kálium forrás, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk.
  • Emellett tartalmaznak A-, C-, E-vitamint és az összes B-vitamint és nagy mennyiségben találhatók bennük nukleinsavak és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, és baktériumellenes hatása is kiváló.
  • Védelmet nyújt környezeti sugárártalmak és nehézfém mérgezésekkel szemben.
  • A tengeri alga csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, és a szervezetre méregtelenítő hatással van.
  • Stabilizálja a vércukor szintet.

 

Algafajták:

 A Spirulina világszerte fogyasztott alga, amit a WHO a legjobb „super food”-ok (= szuper élelmiszer) egyikének nevez, a NASA űrutazások alkalmával használja, mivel az koncentrált formában sokféle vitamint és nyomelemet tartalmaz. A Spirulina rendkívül gazdag fehérjékben. Az alga az antioxidáns tulajdonságú pigmentjeinek köszönhetően markánsan zöld színű. Bizonyítottan erősíti az immunrendszert, aminek az allergiás megbetegedések kezelésében van szerepe. Csökkenti a koleszterin- és az LDL-szintet, stabilizálja a vércukorszint ingadozásait. Prebiotikus hatással bír, azaz segíti a bélben a jótékony, emésztést és immunrendszeri védekezést elősegítő baktériumok megtelepedését.

A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban. A spirulina sejteket nagyon könnyen feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be. Ezen kívül, a spirulina 18 féle aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben. A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek.

Chlorella(Chlorella vulgaris) egy gömb alakú kis egysejtű zöld növény,  mely édesvízben tenyészik, valamint a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. Japánban és Thaiföldön termesztik elsősorban.

Rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és enzimekben, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), növényi rostban, klorofillban és például karotinoidokban  is. Állítólag az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt, aminek köszönhetően intenzíven zöld színű és kedvező antioxidáns hatással rendelkezik.  Jelentős arányban tartalmaz B-, C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint nyomelemeket: vas, mangán, cink, réz, kobalt. Helyreállítja a szervezet savbázis egyensúlyát, szervezetünket lúgos irányba tolja el. Immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, a szervezetet védő immunsejtek számát megnöveli. Vizsgálatokkal igazolták, hogy csökkenti a koleszterin- és LDL-szintet, valamint jelentősen javítja a bélrendszeri fekélyekben szenvedő betegek állapotát. Említésre méltó még magas lúgtartalma, mely segít helyreállítani, illetve fenntartani a szervezet sav-bázis-egyensúlyát.

A vörös alga (Lithotamnium calcareum) olyan ásványanyag komplex, mely makro-és mikroelemek természetes kombinációját kínálja, s melyek egymás hatását segítik, erősítik, és együttesen járulnak hozzá a csontok és ízületek egészségéhez és az egész szervezet egészségesen, fitten tartásához. A Lithotamnium calcareum Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos algafaj. Összetételének 34%-át  tiszta, természetes, szerves kalcium képezi, amely testünk számára a legfontosabb ásvány. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez, illetve fontos szerepet játszik a lúgosításban is. Lithotamnium alga csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrása lehet.

A porózus szerkezetű alga-váz ásványi anyagokban rendkívül gazdag, makro- és mikro komponenseket egyaránt tartalmaz. Rendkívül magas kalcium- és magnéziumtartalma (34 % és 2,4 %) mellett a nyomelemek sokasága biztosítja egyedülálló összetételét. A klimax kor előtti megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás késlelteti a csontritkulás kialakulását, és igazolt összefüggés található a változókor előtti csontsűrűség és a csontritkulás kockázata között.

A Távol-Keleten az algákat szemes gabonákkal és szójával együtt fogyasztják, mivel így még erőteljesebb a méregtelenítő hatásuk. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti sugárártalmaktól is (nukleáris, illetve röntgensugárzás). Ezen kívül az algák jótékony hatását tapasztalták a rák megelőzésében, és a már kialakult betegség kiegészítő kezelésében