A mosolynak értéke van!

Számtalan nyelv és kultúra létezik a világon, de egy közös pont megfigyelhető: a nevetés minden embernél hasonló.

 

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.” (Charlie Chaplin)

 

Gyógyító nevetés

Már az újszülött csecsemők is képesek mosolyogni, de a nevetés képessége csak jó néhány hónappal később alakul ki a gyerekeknél. A nevetéshez ugyanis a légző izmok, a rekeszizom stb. együttes munkája szükséges, melyek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a szervezet egy bizonyos fejletségi szintje. A nevetés egészségre gyakorolt jótékony hatását az orvostudományban is egyre többen felismerik és alkalmazzák.

 

Miért is mosolyogjunk?

Mert a jókedv, a nevetés valóban gyógyító hatású: a jóízű nevetés kedvezően hat a testre és a lélekre, akárcsak a szívből jövő mosoly. Bár a mosolynak számos árnyalata létezik – pl. derűs, cinikus, gúnyos, lenéző, önfeledt stb. -, az emberek többsége a mosoly gesztusát leginkább a szeretet, az öröm jeleként értelmezi.

Egy kutatás szerint egy gyermek naponta 300 alkalommal nevet, ezzel szemben a „legmorcosabb” felnőtt alig 15-20-szor mosolyodik el. Pedig egy kiadós nevetés több mint négyszáz izmot mozgat meg, és mind a légzési, mind a keringési rendszerre jótékonyan hat, hiszen oxigén dús levegőhöz juttatja a tüdőt, erősíti a szívverést és felgyorsítja a keringést.

A vidámság hosszútávon is pozitív testi és lelki változásokat eredményez: érezhetően csillapítja a fájdalmat, oldja a feszültséget, és javítja az általános kedélyállapotot. A humorra fogékony emberek szervezete a különböző kórokozókkal szemben is jóval ellenállóbb.

A rendszeres nevetés csökkenti a stresszhormon jelenlétét, növeli a boldogsághormon szintjét, mely segíti a problémamegoldó képességet, fokozza az önbizalmat. A vidámság, a nevetés kalória égető is, hasznos fogyókúra esetén, hiszen többszáz izmot mozgat meg.

Napi néhány perces önfeledt nevetés vagy akár szívből jövő mosoly bizonyítottan jobb kedvre hangol, mind fizikailag, mind szellemileg egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá tesz.

A nyugalom titka tehát: sok mosolygás és önfeledt nevetés.

A kacagás prof. Bagdy Emőke szavait idézve egyfajta „zsigeri kocogás”, amely átmasszírozza a bélrendszert. A leghatékonyabb relaxáció, és kozmetikumnak sem utolsó, feszesebbé teszi az arcbőrt, így lassítja az öregedését.

Az egyik leghatékonyabb orvosság, – és még fizetnünk sem kell érte!

A nevetés jótékonyan hat szervezetünk több területére:

  • hormonnövelő hatás: endorfin termelés
  • hormoncsökkentő, mert csökkenti a stresszhormonokat
  • a nevetés megemeli a jó koleszterin szintet
  • csökkenti a gyulladásokat
  • kedvezően hat az anyagcserére (diabetes, fogyókúra)

Mit tarts szem előtt?

  • Tudj nevetni önmagadon, csempéssz vidámságot a mindennapjaidba.
  • Találd meg a humort kínos helyzetekben is, az irónia segít oldani a feszültségeket.
  • Legyen mindig kéznél a jókedv – pl.: tarts magadnál egy vicces képet, a számítógép képernyőjének válassz mosolyogtató képet, legyen kéznél vagy az asztalodon egy kellemes emlék, kabala, egy kép ami mosolyt csal az arcodra, boldoggá tesz.

A mosoly, a nevetés összehozza az embereket, boldogsággal és meghittséggel tölt el mindenkit.

Egy mosoly mindennél többet ér, akkor hát MOSOLYOGJ!   NEVESS!!!