A görögdinnye a nyár egyik legsokoldalúbb gyümölcse…

görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően még az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is.

Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési időben is különböznek egymástól. Súlyuk 4-12 kilogramm között mozog. A görögdinnye több, mint 90 %-ban vízből áll, ami nagymértékben pótolja a szervezet folyadékszükségletét. És igen gyorsan keresztülhalad a bélrendszeren, mégis sok jót tesz eközben. Megkönnyíti a vese munkáját (vizelethajtó), kipucolja a beleket (gyorsítja az anyagcserét), ami jó hatással van a szívre, ízületekre és a bőrre.

De milyen hasznos tápanyagokat tartalmaz?

A dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Sok benne a B és a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újra hasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez. Emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

Izületi gyulladás és köszvény esetén a görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át, alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Segíti a szervezet húgysavkő kiürülését, igy megtisztítva vért. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban.

Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted. A népi gyógymódokban a magját is hasznosítják, szárítva akár finom nassolnivaló is készülhet belőle.

A legjobb, ha a görögdinnyét még reggel éhgyomorra vagy  főétkezések között fogyasztod, legalább két-három óra szünettel.

Cukorbetegség esetén kell óvatosnak lenni vele, hiszen nagyon magas a gyorsan felszívódó cukortartalma, gyorsan és nagymértékben megemeli a vércukorszintet.

A diéta remek kiegészítője lehet, ha szeretnéd emésztésed kissé tehermentesíteni, regenerálni.

Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. Akár néhány (1-3 kg) plussz  kilótól is segíthet megszabadulni, de természetesen a dinnye kúra alatt átgondolt étkezés mellett, és nem tortaszeletek közé beiktatva. Ne félj, ez nem jelent koplalást, annak ellenére, hogy rendkívül kalóriaszegény a görögdinnye. Hiszen laktat, és tele van a szükséges ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és minimális teljes kiőrlésű kenyérrel.

A görögdinnye remek alapanyaga lehet egy hűsítő shake-nek vagy koktélnak is, de egy baráti vagy családi összejövetel üdítő asztaldísze is lehet.

A dinnyét inkább étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést.

De mi a helyzet a dinnyemaggal? Meg lehet enni? Ha elrágjuk, miben segíti egészségünket…… Hamarosan olvashatsz erről is…….