Testünk súlya a gerinc görbületein át a medencén egyenlő arányban oszlik el mindkét lábunkra.

Testünk terhelésének változásai ok-okozatként összefüggnek. Ha ez az egyensúly megbomlik, az előbb-utóbb fájdalmakhoz, mozgásszervi, idegrendszeri, keringési problémákhoz, valamint életminőségünk súlyos romlásához is vezethet.

Sokszor jelentkeznek nálunk masszázsra vendégeink, hogy fáj a derekuk, hátuk, zsibbad a lábuk. Amikor nem a fájdalmas helyen kezdődik a  masszázs, akkor megjegyzik, hogy a dereka fáj, akkor miért a vállát, lábát, térdét, a combizmokat masszírozzuk.

Miért is masszírozunk kezelünk Mi így?

Nézzük meg, hogyan kapcsolódnak össze a fájdalmas következmények és a kiváltó okok pl. egy derékfájásnál.

Nézzünk egy példát…..

Ha huzamosabb időn keresztül járunk olyan cipőben, aminek nem megfelelő a talp kiképzése (lapos), lúdtalpunk van, elfáradnak és feszülnek a talp izmai, rövidülést okozva a láb izmaiban, a térd ízület mozgását is befolyásolva (kopások, gyulladások megjelenésével). Évek alatt ezek a problémák kevesebb mozgáshoz, visszatérő fájdalmakhoz vezetnek. A tartósan feszes izmok, szövetek túlterheltsége a testünk egyik fő középpontját a keresztcsont elmozdulását okozhatják idővel, mely derék és idegfájdalmakkal, vagy akár gerinc elváltozásokkal is jelzi a betegség kialakulását, a test egyensúlyának megbomlását.

Ezek a problémák akár visszafelé is bekövetkezhetnek, például ha folyamatosan nehéz súlyokat emelünk rosszul – a gerinc alsó részét túlterheljük-,  az állandó terhelésektől megbillen a medence, igy a hozzá kapcsolódó lábizmok túlfeszültséggel, görcsökkel fájdalmakkal jelzi a problémát. Sokaknál a gyenge hasizomzat, a túlsúly miatti keringési problémákból adódó izomgyengeség a kiváltója a láb izom és ízületi gyulladásoknak, kopásoknak. A lábfájdalmak jelzik az egyensúly változását.

Íme néhány ok, mely a derék és hátfájás kiváltója lehet:

  • A talp és láb problémái – pl. lúdtalp, sarkantyú, magassarkú cipő, sportolásból adódó túlterhelések
  • a gerinc terheléseihez járulhat hozzá, mint – pl. egyoldalon hordott táska, sok ülés vagy állás, gyenge hasizmok, rossz szokások, de akár a sok sms-ezés, amely a nyaki szakasz elváltozásaihoz vezethet
  • táplálkozásból adódó ásvány és vitamin hiány, mely változásokat okozhat az izomzatban, izületekben, valamint a csontokban – meszesedés, izomgörcs, csonttörés, csontritkulás stb.
  • folyadékhiány, mely a kötőszövet merevségét okozhatja, valamint az izületek mozgását korlátozhatja
  • túlsúly, anyagcsere betegségek, melyek során az inak és az izomzat gyengülhet, lerakódások, gyulladások alakulhatnak ki

Ha átgondoljuk, mik lehetnek a kiváltó okok, talán egy kis változtatással, odafigyeléssel, mozgás- és masszázs terápiákkal a komolyabb problémákat is meg tudjuk előzni.

Figyeljünk testünk jelzéseire, fájdalmaira!

A masszázs során vendégeinknél a tünetek mellett a kiváltó tényezőkre is nyújtunk megoldást, valamint táplálkozási és életmódváltási tanácsokkal, otthoni mozgásformák javaslatával segítjük a mielőbbi fájdalommentes mozgást, a mozgás szabadságát.